• BLACK FRIDAY
  • Reduceri de până la -70%
Oferte în:
Oferte pentru:
Transport gratuit de la 639 Lei
Transport gratuit de la 639 Lei
Peste 17.000 de produse
Peste 17.000 de produse
Retururi în  30 de zile
Retururi în 30 de zile

Cum să alegi un racordaj pentru racheta de tenis?

Cum să alegi un racordaj pentru racheta de tenis?

În lumea tenisului, se spune că motorul unei rachete este racordajul. Există mult adevăr în asta. Tipul de coardă și tensiunea, măsurate în kilograme (în intervalul de aproximativ 20-30 kg) de racordare, vor determina puternic modul în care evoluează racheta. În zilele noastre, este din ce în ce mai obișnuit să găsești rachete noi, fără racordaj. Motivul pentru aceasta este că fiecare jucător de tenis ar trebui să poată să își aleagă racordajul și tensiunea după propria sa preferință. De multe ori este recomandat l să înlocuiți coarda din fabrică (dacă racheta are una) cu una nouă după cumpărarea rachetei, deoarece tensiunea cu care este racordată racheta din fabrică (și timpul scurs de atunci) poate fi degradată. Alegerea racordajului ar trebui să se bazeze pe flexibilitatea și grosimea acestuia. Tensiunile cu care rachetele ar trebui să fie racordate sunt de obicei specificate de producător. Acest lucru depinde în primul rând de rezistența ramei rachetei.

czarny naciag tenisowy

Corzile de tenis trebuie schimbate frecvent și regulat. Cât de des trebuie schimbată coarda depinde de puterea jucătorului, de intensitatea jocului, de grosimea firului, de tipul de minge (mingile grele fac ca racordajul să se rupă mai repede), de accidentalitate (o lovitură necontrolată chiar lângă rama rachetei), umiditatea firului (corzile naturale din intestin de animal sunt deosebit de sensibile la rupere). Ca regulă generală, coarda trebuie înlocuită cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu s-a rupt. Asta pentru că, în acest timp, își pierde unele din calități (in principal elasticitatea) din cauza schimbarilor de temperatura în care este plasată racheta și a tensiunii constante care, sub influența jocului, se reduce considerabil în acest timp. Racordajele nu sunt alese după potrivirea cu racheta, ci după potrivirea cu stilului de joc și preferințele personale.

Tipuri de racordaje

Există diferite tipuri de racordaje în ceea ce privește materialul din care sunt realizate și structura acestuia. Din punct de vedere al materialelor folosite, se poate face o distincție între corzile din poliester mai puțin confortabile, și corzile sintetice din nailon, moi, mai confortabile. Printre cele mai confortabile, dar și foarte scumpe se numără racordajele naturale, care sunt și cele mai puțin rezistente. Din punct de vedere structural, corzile pot fi împărțite în corzi monofilament și multifilament (multifilament - foarte confortabil cu o combinație bună de elasticitate și durabilitate). Între aceste extreme, există diferite variații: de la un conținut format dintr-un singur strat, cu mai multe straturi, cu un înveliș  exterior de forme diferite (de exemplu, o formă de secțiune transversală a unui cub), până la utilizarea de multiple materiale incorporate în aceeași coardă..

Tensiunea de racordare

Tensiunea corzilor este importantă în ceea ce privește controlul și puterea loviturii, flexibilitatea și durabilitatea corzii. O micșorare a tensiunii corzilor are ca rezultat amortizarea mai bună a vibrațiilor și o elasticitate mai ridicată. Se creează un „efect de trambulină”, care simultan crește puterea de lovire și scade controlul. Creșterea tensiunii de racordare provoacă reacția opusă.

Grosimea racordajului

Grosimea influențează în special rezistența și flexibilitatea corzii. Este specificată în milimetri și variază între 1,05-1,4 mm.

Caracteristicile racordajului în funcție de grosime:

1. Cu cât firul este mai gros, cu atât este mai durabil, în detrimentul puterii, controlului, senzației și confortului.

2. Corzile mai subțiri oferă confort, senzație, control, amortizare a vibrațiilor și putere de lovire mai bune.

dwie szpule naciągu wilson

Jucătorii cărora le place să lovească cu spin ar trebui să folosească corzi mai subțiri, pentru că cu cât coarda este mai subțire, cu atât este mai ușor să imprimi mingii spinul necesar. De menționat este că la alegerea grosimii racordajului trebuie luat în considerare pattern-ul re racordare  (modelul de racordare al rachetei), deoarece corzile mai subțiri vor fi mai bune atunci cand pattern-ul este mai des. 

Jucabilitatea și durabilitatea racordajelor

Multe companii folosesc etichetele de jucabilitate și durabilitate. Din păcate, cu cât o coardă este mai „jucabilă” (mai flexibilă, mai confortabilă, cu o putere bună), cu atât este mai puțin durabilă. Corzile monofilament, groase din poliester au cea mai mare durabilitate. Multifilamentele subțiri și corzile naturale au cea mai mare „jucabilitate”. Toate racordajele disponibile în prezent pe piață sunt o combinație a acestor doi parametri și un compromis între jucabilitate și durabilitate. Nu există pe piață niciun racordaj care să fie complet în ceea ce privește jucabilitatea și durabilitatea în același timp.

Reguli care trebuie urmate atunci când schimbați racordajul

1. Corzile mai subțiri permit crearea unui spin mai intens.
2. Corzile mai moi atenuează vibrațiile mai bine decât corzile rigide.
3. Corzile mai subțiri sau mai flexibile dau mai multă putere.
4. La pattern-uri dense, corzile mai subțiri vor fi mai indicate.
5. Pentru dimensiuni mai mici ale capului rachetei, este mai bine să alegeți fire mai subțiri.
6. În cazul ramelor mai rigide, nu sunt recomandate corzi rigide și groase.
7. Corzile aspre oferă mingii mai multă rotație.
8. Corzile monofilament rigide cresc durabilitatea.
9. Corzile multifilament sunt mai confortabile, dar mai puțin rezistente.
10. Corzile moi oferă o putere mai bună decât corzile rigide.

naciągi tenisowe na korcie

11. Un pattern dens al rachetei (închis), de ex. 18/20, va crește controlul, dar va reduce puterea loviturilor și rotația.
12. Un pattern deschis (mai rar), de ex. 16/19, va crește puterea loviturilor și al spinului, dar cu prețul unui control mai mic.
13. Dimensiunea mai mare a capului rachetei va ajuta la creșterea dinamicii și a spinului în detrimentul controlului mingii.
14. Tensiunea mai mare a corzilor pe rachetă oferă mai mult control asupra mingii, dar reduce puterea, dinamica și spinul. De asemenea, se transpune într- un confort de joc mai mic.
15. Tensiunea mai mică a corzilor pe rachetă reduce controlul mingii, dar oferă un simț mai intens al mingii.
16. Un racordaj mai subțire se va reflecta mai bine asupra sănătății jucătorului deoarece va absorbi mai multe vibrații (acestea nu sunt transmise către brațul jucătorului). Dezavantajul reducerii diametrului corzii este efectul negativ asupra durabilității sale.
17. Firul mai gros va crește durabilitatea.
18. O coardă moale ne va ajuta să obținem confortul de joc care este atât de important pentru persoanele cu probleme la cot, încheietura mâinii sau umăr. Vom obține, de asemenea, mai multă putere și spin, dar cu prețul unei pierderi a tensiunii corzilor și, prin urmare, a durabilității.
19. Racordajul mai rigid va oferi o durabilitate mai mare în detrimentul puterii și al confortului de joc.

Ați plasați o comandă în numele unei companii înregistrate de UE, astfel încât în ​​magazinul nostru prețurile pentru comanda dvs. sunt afișate fără TVA. După plasarea comenzii, veți primi o factură cu TVA 0% împreună cu bunurile.