Istoria și popularitatea badmintonului
Badmintonul își are rădăcinile în India, unde a fost cunoscut inițial drept „poona”. Jocul a fost popular printre ofițerii armatei britanice staționați în India în secolul al XIX-lea. Jocul a constat în lovirea fluturașului cu mănuși speciale, iar în 1873 s-a propus înlocuirea mănușilor cu rachete. Jocul a fost în curând transferat în Anglia, unde a câștigat popularitate în rândul aristocrației. Doar 20 de ani mai târziu, a fost înființat primul club de badminton în Gloucestershire iar în 1934 a fost fondată Federația Mondială de Badminton (BWF).
Acest sport cu rachetă este în prezent în creștere în ceea ce privește popularitatea. În Asia, este considerat sportul național în țări precum China, Indonezia și Malaezia și câștigă un număr tot mai mare de adepți în Europa și America de Nord.
Regulile badmintonului
Badmintonul este un joc pentru doi sau patru jucători. Jocul de simplu este între doi jucători, iar jocul de dublu este între două echipe a câte doi jucători fiecare.
Jocul începe cu un serviciu cross al unuia dintre jucători. Serviciul trebuie plasat din zona de serviciu, iar fluturașul trebuie să zboare peste fileu în zona de joc a adversarului. Jucătorul sau echipa care a câștigat ultimul punct are serviciul. În timpul schimbului, jucătorii trebuie să treacă fluturașul peste plasă înainte de a atinge pământul, acest lucru se poate face doar dintr-o singură lovitură.
Plasa împarte terenul în două jumătăți egale și are 155 cm înălțime la margini și 152 cm la mijloc. Dimensiunile terenului de badminton sunt de 13,40/ 6,10 m.
Când vine vorba de punctaj, se joacă 2 din 3 seturi câștigate la 21 de puncte. La un scor de 1:1 la seturi, se joacă un al treilea set până la 21 de puncte. La un scor de 20:20 se joacă cu un avantaj de două puncte, dar dacă este 29:29, persoana sau perechea care câștigă al 30-lea punct câștigă setul.
De ce ai nevoie pentru a juca badminton?
Pentru badminton, ai nevoie, în primul rând, de o rachetă și un fluturaș. Fără aceste două elemente este imposibil să începeți jocul. De asemenea, merită să-ți iei pantofi speciali de interior pentru a stabiliza glezna.Totodată, va fi necesară îmbrăcăminte sportivă și confortabilă. In plus, ne putem echipa cu manșete sau bentițe și un prosop.
Ce rachetă de badminton sa alegi?
Există rachete de badminton pentru jucători începători, intermediari și profesioniști. Atunci când vă alegeți propria rachetă, acordați atenție parametrilor precum forma capului, rigiditatea, greutatea, dimensiunea mânerului, echilibrul și materialul. Lungimea maximă a unei rachete de badminton este de 68 cm, iar lățimea este de 23 cm.
Jucătorii care sunt noi în acest sport ar trebui să aleagă rachete flexibile sau medii flexibile, cu o greutate mai mică. Acest lucru va ajuta la lovituri mai rapide și o mai bună manevrabilitate. Cu siguranță merită să alegeți o rachetă din grafit sau compozit de grafit, deoarece acestea sunt mai confortabile și mai durabile, spre deosebire de rachetele din aluminiu.
Jucătorii avansați aleg rachete care se potrivesc stilului lor de joc, dar sunt întotdeauna fabricate din cel mai bun material, grafit. Jucătorul care preferă un joc agresiv va alege o rachetă rigidă cu un echilibru orientat spre capul rachetei - astfel de caracteristici asigură o lovitură mai puternică. Jucătorul defensiv va opta pentru o rachetă echilibrată, cu un cadru flexibil pentru o manevrabilitate mai bună.
Fluturași de badminton
Există două tipuri de fluturași de badminton - cu pene și sintetici (nailon). Fluturașii cu pene, care sunt folosiți în turnee, se caracterizează printr-o direcție de zbor foarte previzibilă și stabilă. Fluturașii din nailon au performanțe mai slabe, dar sunt mai ieftini și au o durabilitate mai mare. Ambele tipuri de fluturași vin cu viteze diferite. La temperaturi mai scăzute, ar trebui să alegem fluturași mai rapizi iar când este mai cald, fluturași mai lenți.
Pantofi de badminton - pe care să-i alegi?
În acest sport, ne confruntăm cu porniri rapide, frânări, viraje și sărituri, așa că încălțămintea de badminton ar trebui să aibă o amortizare suficientă. În plus, suportul pentru picioare și glezne trebuie să ofere o stabilitate adecvată pentru a preveni accidentările. Un pantof de badminton ar trebui să fie, de asemenea, ușor, astfel încât jucătorul să se poată mișca rapid. Avem o mulțime de modele de pantofi de badminton pentru a răspunde așteptărilor chiar și celui mai pretențios jucător.
Accesorii pentru badminton
Cauți accesorii pentru badminton? Ai ajuns în locul potrivit. Oferim o gamă largă de accesorii pentru badminton, inclusiv racordaje de badminton, genți, overgripuri, gripuri, bentițe și prosoape.