CUM SĂ ALEGI O RACHETĂ DE TENIS
Ce rachetă de tenis va fi bună pentru mine? Fiecare jucător de tenis începător își pune această întrebare. O rachetă de tenis nu este cumpărată chiar în fiecare zi, de aceea este important să să se facă o alegere potrivită. De-a lungul timpului, tehnologiile utilizate în producția de rachete se schimbă constant. Mulți parametri ai rachetei influențează plăcerea și progresul în jocul de tenis. Descrierile principalilor parametri ai rachetei ar trebui să fie amplasate pe rama acesteia (în locuri diferite - în funcție de producător), dar acestea sunt adesea incomplete și dificil de citit, în special pentru începători. Pentru a facilita alegerea rachetei potrivite și "citirea" parametrilor săi, prezentăm mai jos principalele caracteristici cărora ar trebui să le acordați atenție atunci când cumpărați o rachetă, astfel încât să fie precis adaptate la nevoile individuale ale jucătorului.
Suprafața (dimensiunea) și forma capului
Rachetele au forme și dimensiuni diferite ale capului. Când vine vorba de forma capului, nu există o regulă clară cu privire la ceea ce este ideal și recomandat pentru un anumit grup de jucători. Majoritatea capurilor au forma unui "ou" clasic. Dimensiunea capului este dată în cm pătrați sau inchi pătrați și se referă la suprafață. Suprafața capului rachetei este responsabilă pentru rezistența și precizia impactului.
Există trei categorii de bază ale capurilor de rachetă:
1. Dimensiuni mici - 85-93 inchi pătrați.
2. Dimensiuni medii - 94 - 103 inchi pătrați.
3. Supradimensionate - mai mari de 104 inchi pătrați.
Cu cât capul rachetei este mai mare, cu atât va fi mai mare forța de impact. Jucătorul va trebui, prin urmare, să depună mai puțină forță pentru a trece mingea de cealaltă parte a fileului. În plus, la rachetele cu cap mare, cea mai mare parte a suprafeței este acoperită de așa-numitul sweetspot, adică zona de lovitură centrică, care asigură lovirea optimă a mingii. O rachetă cu cap mai mic lovește mingea cu mai puțină forță, astfel încât jucătorul trebuie să imprime mai multă forță în fiecare lovitură. Un cap mic oferă o posibilitate mult mai mare de control a mingii și de precizie a loviturii.
Important:
1. Începătorii ar trebui să aleagă capuri începând de la 660 cm pătrați (102 inchi pătrați).
2. Persoanele intermediare pot lua în considerare capuri între 645-690 centimetri pătrați (100-107 inchi pătrați).
3. Persoanele avansate au, de obicei, nevoi bine stabilite, și aleg o suprafață a capului de 645 cm pătrați (100 inchi pătrați) sau mai mici.
Lungimea unei rachete de tenis
Lungimea rachetei reprezintă distanța de la baza mânerului până la vârful capului rachetei. Racheta standard pentru adulți este de 68.58 cm (27 inchi) lungime, de departe cea mai întâlnită de pe piață. Rachetele extinse (chiar și cu câțiva centimetri) nu doar că măresc raza de lovire și întăresc forța impacturilor ci oferă și o mai bună funcționare și rotație a mingii. În schimb, ele reduc controlul mingii. Manevrabilitatea mai mică a rachetelor extinse este simțită mai ales atunci când se joacă la fileu. Rachetele standard sunt mai manevrabile. Rachetele cu o lungime mai mică decât cele standard sunt rachete de juniori. Aspectele fizice ale copilului reprezintă factori importanți în selectarea rachetei pentru copii. Înălțimea și greutatea copilului pot contribui la faptul că juniorii mai dezvoltați fizic ar trebui să folosească rachete puțin mai lungi decât cele recomandate de producător.
Clasificarea rachetelor pe lungime:
27 inci (68.58 cm) și mai mare - pentru jucătorii de tenis adulți.
26 inci (66 cm) - pentru copii de 10-12 ani sau 136-146 cm.
25 inci (63.5 cm) - pentru copii de 8-10 ani sau 128-136 cm.
24 inci (60.9 cm) - pentru copii de 7-9 ani sau 125-135 cm.
23 inci (58.5 cm) - pentru copii de 6-8 ani sau 120-128 cm.
21 inci (53.5 cm) - pentru copii de 5-6 ani sau 112-120 cm.
19 inci (48.5 cm) - pentru copii de 4-5 ani sau 100-112 cm.
17 inci (43.2 cm) - pentru copii de 3-4 ani sau 93-100 cm.
Greutatea unei rachete de tenis
Reprezintă un factor foarte important în alegerea rachetei potrivite. Greutatea unei rachete pentru adulți poate varia între 230-340 de grame . Acest parametru este în primul rând asociat cu stabilitatea. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât stabilitatea cadrului este mai mare. Cu cât racheta este mai grea, cu atât este mai dificil să executăm o lovitură. Este necesar să alegeți o greutate a rachetei astfel încât să nu fie "grea" în mână și să permită o manevrabilitate ușoară a cadrului.
Rezumat:
1. Începători - ar trebui să caute rachete mai ușoare pentru a facilita executarea loviturilor. Bărbați - greutatea rachetei ar trebui să fie între 270-290 grame, femei - 250-270 grame.
2. Intermediari - ar trebui să aleagă o rachetă de 280-300 grame.
3. Avansați - alegeți rachete care depășesc 300 grame, uneori cu opțiunea de modificarea a greutății rachetei prin aplicarea benzilor de plumb pe cadrul rachetei.
Balansul unei rachete de tenis
Echilibrul rachetei reprezintă centrul de greutate. Acesta se măsoară în centimetri de la baza rachetei până la vârful capului. În acest sens, rachetele pot fi împărțite în:
•Balans pe cap - HH (head heavy - grea în cap)- peste 335 mm
•Balans pe mâner - HL (head light - ușoară în cap)- până la 325 mm
•Balans uniform - EB (even balance - echilibrată pe mijloc)- 325-335 mm
Două rachete cu aceeași greutate dar cu balans diferit, oferă un feeling complet diferit atunci când jucați. Rachetele cu centrul de greutate orientat spre mâner au un cap mai ușor și sunt mai manevrabile. Acestea sunt indicate pentru cei cărora le place să joace mult la fileu. Rachetele cu balansul orientat spre cap aparțin de obicei grupului de rachete ușoare. Prin deplasarea centrului de greutate spre cap, jucătorul poate depune mai puțină energie pentru a executa o lovitură puternică. Aceste tipuri de rachete permit un joc dinamic și sunt destinate începătorilor. Rachetele cu balans central au o greutate distribuită uniform. Acestea oferă jucătorului o putere potrivită și un control al impactului. Rachetele cu balansul accentuat în mâner sunt rachete mai grele. Capul lor este mai ușor. Acest lucru se remarcă printr-o lovitură mai puțin dinamică, dar mai bine controlată. Aceste tipuri de rachete sunt cel mai adesea alese de jucătorii avansați.
Greutatea dinamică a rachetei de tenis
Greutatea dinamică este percepția greutății pe parcursul întregii lovituri. Acest parametru depinde de greutatea rachetei, de balans și de aerodinamică (inclusiv de dimensiunea capului). Cu cât indicele este mai mare, cu atât inerția este mai mare și cu atât este mai greu de manevrat o rachetă, dar va genera mai multă putere (datorită vitezei mai mari).
Selecția în ceea ce privește acest parametru depinde de construcția fizică și puterea jucătorului:
1. Jucător puternic, atletic – greutate dinamică mare
2. Jucător cu o construcție fizică medie – greutate dinamică medie
3. Jucător fragil – greutate dinamică mică
Dacă doriți să discutați cu specialiștii noștri în rachete de tenis, vă rugăm să ne contactați prin chat-ul din partea de jos a paginii sau la numărul de telefon +40 757836647.
Rigiditatea cadrului rachetei
Rigiditatea rachetei se referă la cât de mult se deformează cadrul la contactul cu mingea și se măsoară în unități RA. Rachetele mai rigide permit un impact mai puternic, dar vibrațiile impactului vor fi transmise în încheietură, cot și restul brațului. Rachetele flexibile oferă mai mult control al mingii și pun mai puțină presiune pe încheietura mâinii.
În funcție de flexibilitatea cadrului, întâlnim:
1. Cadre flexibile (<60 RA) - mai puțină forță de impact și mai puțină vibrație simțită la încheietura mâinii.
2. Cadre cu o flexibilitate medie (60-69 RA) – un amestec de rigiditate și flexibilitate.
3. Cadre rigide (> 70 RA) - mai multă forță de impact și mai multe vibrații simțite la încheietura mâinii.
Grosimea cadrului (ramei) rachetei
Cadrele rachetelor au grosimi diferite. Există rachete care au aceeași grosime de-a lungul întregii lungimi, în timp ce grosimea altora variază.
În funcție de grosimea ramei întâlnim următoarele:
1. Cadre subțiri (<23mm) – simț al rachetei crescut, mai puțină rezistență și amortizare. Acestea corespund rachetelor grele cu o suprafață mică a capului. Sunt recomandate jucătorilor avansați care dețin un joc complet.
2. Cadre medii 23-25mm - universale, aproximativ 23 mm pentru jucătorii avansați și aproximativ 25 mm pentru începători și jucători cu un joc mediu.
3. Cadre groase (> 25 mm) – simț al rachetei mai redus, încărcate cu multă putere, destinate jucătorilor cu lovituri scurte, pentru începători, cu tehnică slabă, jucători de tenis de vârstă înaintată, cu leziuni minore ale mâinilor. Acestea sunt, de obicei, rachete îmbunătățite cu sisteme avansate de reducere a vibrațiilor în timpul impactului.
Proiectarea unei rachete de tenis
Cu doar câteva decenii în urmă, lemnul era materialul principal folosit la producerea rachetelor, iar în timp, lemnul a fost înlocuit de aluminiu. Principalul dezavantaj al acestor rachete a fost greutatea lor, ceea ce a făcut dificilă manevrarea, limitând ușurința jocului și, din păcate, ducând la leziuni frecvente. Cu timpul, tehnologiile de producție a echipamentelor de tenis au fost îmbunătățite.
În prezent, pentru producția de rachete de tenis sunt utilizate următoarele materiale:
- aluminiu;
- compozit din grafit (grafit, adică fibră de carbon, cu un amestec de aluminiu);
- grafit pur;
- grafit cu amestecuri de materiale cum ar fi kevlar, bor, titan.
Rachetele de aluminiu sunt cele mai flexibile, sunt grele și transferă vibrații către încheietura mâinii. Prin urmare, ele nu sunt foarte populare printre jucători. Mulți preferă să aleagă rachete realizate din compozit de grafit, realizate numai din grafit, sau cu materialele suplimentare menționate mai sus (bor, kevlar), care oferă o manevrabilitate mai bună și durabilitate crescută.
Rachetele de tenis din compozit de grafit sunt fabricate în mare parte din aluminiu, dar elementele cheie sunt din grafit care are proprietăți mai bune. De remarcat este faptul că sunt mai ieftine decât rachetele complet din grafit.
Rachetele din grafit oferă mai multă rezistență, control, confort al jocului și, ceea ce este poate cel mai important, sunt mai prietenoase pentru sănătatea corpului. Rachetele din grafit sunt cele mai scumpe, dar în care merită investit deoarece oferă certitudinea că nu vor avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Cele mai recente modele de rachete din grafit promovate de jucători de top sunt adesea îmbunătățite cu noi tehnologii.
Consultați cele mai noi rachete din grafit . Modelele anterioare ale acelorași rachete pot fi cumpărate la reducere, la prețuri mult mai mici. Consultați rachetele din grafit la reducere.
Producătorii de rachete de tenis au propriile denumiri comerciale pentru materialele și tehnologiile utilizate în producția echipamentelor lor.
Aranjamentul racordajului pe rachetă (tensiunea)
Cele mai populare modele sunt (raport vertical / orizontal): 18/20 și 16/19. Există, de asemenea și alte variante, cum ar fi: 18/19, 16/18, 14/18. În funcție de producător, pot exista și altele. Datorită densității aranjamentului corzilor, există două aranjamente de bază: Deschis - (un aranjament rar al corzilor, de exemplu 16/19) și închis - (aranjament dens al corzilor 18/20).
Aranjamentul deschis/rarefiat al racordajului:
a) mai multă putere, dar mai puțin control
b) o deformare mai mare a suprafeței de impact
c) oferă mingii mai mult spin, deoarece mingea are mai mult contact cu suprafața rachetei.
d) afectează negativ durabilitatea racordajului (mișcarea ușoară a firelor în rachetă duce la o uzură mai rapidă),
e) rigiditate scăzută a racordajului,
f) sweetspot mărit – suprafață de lovire curată.
Aranjamentul închis/dens al racordajului:
a) mai puțină forță, dar mai mult control;
b) mai puțină deformare a suprafeței de impact a rachetei și, astfel, o dinamică mai scăzută a jocului;
c) o mai mare durabilitate a firului (necesită înlocuire mai rară, deoarece are o tendință mai mică de a se rupe - acest lucru se datorează faptului că racordajul nu are tendința de a se mișca liber
d) rotație scăzută
e) Sweetspot micșorat
Tensiunea recomandată
Producătorii de rachete furnizează intervalele de tensiune recomandate (măsurate în kilograme), cu care se racordează rachetele de tenis. De regulă, aceste informații apar scrise pe rama rachetei. Racordarea rachetei cu o tensiune mai ridicată oferă mai mult control asupra mingii, dar reduce rezistența, dinamica și rotația. Creșterea tensiunii corzilor face, de asemenea, jocul mai puțin confortabil, deoarece vibrațiile impactului cu mingea vor fi transmise către corpul jucătorului. Tensiunea mai mică a racordajului reduce controlul mingii. Cu toate acestea, vom obține o dinamică mai mare a loviturilor și rotației, deoarece mingea rămâne pe corzi mai mult timp.
Dimensiunea mânerului unei rachete de tenis
Un detaliu important este ajustarea corespunzătoare a dimensiunii (circumferinței) mânerului rachetei la mâna jucătorului. Cunoștințele despre acest lucru sunt importante, indiferent de nivelul de joc. Mulți oameni omit acest aspect. O prindere corectă nu reprezintă doar un risc redus de rănire a mâinii, ci și confortul prinderii și senzația rachetei. Ar trebui să întâlniți dimensiunea mânerului rachetei înscrisă pe rama acesteia. Metoda americană specifică dimensiunii mânerului este dată în numere de la 0 la 5 (adesea se adaugă litera L sau G), în timp ce metoda englezească specifică dimensiunii mânerului este dată în inci de la 4 la 4 și 5/8 inci. Dimensiunea L (G) 0 este egală cu 4 inci, L (G) 1 - (4 1/8 inci), L (G) 2 - (4 1/4 inci), L (G) 3 - (4 3/8 inci ), L (G) 4 - (4 1/2 inci), L (G) 5 - (4 5/8). Un mâner corespunzător este atunci când degetul arătător al celeilalte mâini poate fi plasat între podul palmei și vârfurile degetelor mâinii care ține racheta. Dacă există mult spațiu – dimensiunea este prea mare. Dacă degetul nu intră în spațiul disponibil, dimensiunea este prea mică. Mărimea mânerului ține cont doar de mărimea mâinii, fără a lua în considerare înălțimea jucătorului. Puteți găsi informații despre cum să alegeți dimensiunea potrivită a mânerului în opțiunea noastră: "Mărimea mânerului rachetei de tenis- cum se măsoară?"
Cele mai populare dimensiuni ale mânerului sunt L (G) 3 și L (G) 4. Femeile mai mici ar trebui să aleagă o dimensiune de mâner - L (G) 1. Tinerii, femeile și bărbații cu statură medie și scundă (degete scurte) ar trebui să aleagă mărimea L (G) 2 iar persoanele înalte (cu degete lungi) - L (G) 4 sau L (G) 5. Atunci când nu suntem siguri ce să alegem, de exemplu, mânerul 3 sau 4, amintiți-vă că este întotdeauna mai sigur să cumpărați o rachetă cu un mâner mai subțire și, eventual, să o îngroșați cu un overgrip. Compania Head a fost prima care a folosit așa-numitele "mânere interschimbabile", astfel încât să puteți mării sau reduce grosimea mânerului rachetei în funcție de nevoile dvs.
Rezumat
Există câteva zeci de producători de rachete de tenis cunoscuți pe piață, producând câteva sute de modele. În fiecare an, apar noi modele de rachete pe rafturile magazinelor - cu tehnologii și culori noi. Cu toate acestea, regulile de selectare a rachetelor, în special pentru începători, pentru care este adesea prima rachetă din viața lor, pot fi simplificate în mod semnificativ. Acest lucru este important, deoarece alegerea rachetei potrivite va influența plăcerea jocului de tenis și dacă acesta va deveni un mod de a vă petrece timpul liber.
Pe baza caracteristicilor parametrilor rachetei descriși mai sus, începătorii ar trebui să ia în considerare următoarele:
1. Capuri mai mari care depășesc 660 cm pătrați (sau 645 cm pătrați).
2. Lungime standard, adică 68.58 cm sau ușor extinsă (cu 1-2 cm).
3. Rachete ușoare care nu depășesc 280 grame.
4. Balansul spre capul rachetei, adică între 34-35 cm.
5. Greutate dinamică mică (senzația greutății pe parcursul efectuării loviturii)
6. Cadre flexibile (sub 60 RA) sau cu o flexibilitate medie (60-69 RA).
7. Profilul cadrului rachetei de aproximativ 25 mm sau mai gros.
8. Structura cadrului să fie îmbogățită cu amestecuri de compozit de grafit și alte materiale moderne, ușoare, durabile, cu tehnologii care permit absorbția vibrațiilor în timpul loviturilor. Cu toate acestea, se recomandă o rachetă fabricată complet din grafit, asigurând un confort maxim de joc și o senzație plăcută la fiecare lovitură.
9. Distribuție deschisă a racordajului - un aranjament rar al racordajului.
10.Tensiunea recomandată de producător - media celei înscrisă pe ramă.
11. Mâner ajustabil (rețineți că grosimea corectă este potrivită atunci când degetul arătător al celeilalte mâini poate fi plasat între podul palmei și vârfurile degetelor mâinii care ține racheta).