Cel mai mic preț al produsului în ultimele 30 de zile înainte de reducerea curentă.
Numărul produsului: | SW10006 |
Racordaj lungime (mm): | 12,2 |
Profil racordaj: | moale |
Structură racordaj: | monofilament |
Material: | Co-poliester. |
Proprietăți: | dinamic, menținerea tensiunii, simț, putere, rotație |
În lumea tenisului, se spune că motorul rachetei este coarda. Există mult adevăr în asta. Tipul de coardă și forța măsurată în kilograme (în intervalul de aproximativ 20-30 kg) cu care sunt atașate corzile vor defini în mare măsură modul în care va juca racheta. În zilele noastre, s-ar putea să găsim rachete noi fără corzi. Acest lucru se datorează faptului că fiecare jucător de tenis ar trebui să aleagă coarda și forța cu care trebuie întinsă coarda în funcție de propriile preferințe. Foarte des se recomandă ca, corzile din fabrică (daca racheta le are) să fie înlocuite după achiziție, cu corzi noi, deoarece forța cu care sunt întinse corzile în fabrică (și timpul care a trecut de atunci) poate cauza ca, în ciuda alegerii rachetei potrivite pentru abilitățile jucătorului, aceasta să nu funcționeze bine. Atunci când alegi o coardă, este necesar să te ghidezi după elasticitatea și grosimea acesteia. Forța cu care ar trebui să fie racordate rachetele sunt de obicei date de producător. Acest lucru depinde în primul rând de durabilitatea cadrului rachetei. Corzile trebuie înlocuite frecvent și regulat. Frecvența schimbării corzilor depinde în primul rând de puterea cu care joacă jucătorul, de intensitatea jocului, de grosimea corzilor, de tipul de mingi (mingile grele provoacă uzură mai rapidă a corzilor), aleatoriu (lovituri aproape de cadrul rachetei), umiditatea corzilor (corzile naturale din intestinele animalelor sunt deosebit de predispuse la crăpare). De obicei, corzile trebuie înlocuite cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu sunt deteriorate. Acest lucru se datorează faptului că în acest moment își pierd unele dintre proprietățile lor (în principal elasticitatea) din cauza schimbărilor de temperatură la care sunt supuse și a tensiunii constante, care sub influența jocului suferă o scădere semnificativă în acest timp. Nu selectăm coarda pentru rachetă. Selectăm coarda în funcție de stilul de joc și de preferințele tale.
Tipuri de corzi
Există diferite tipuri de corzi, în funcție de materialul din care sunt confecționate și de modul lor de construcție. Din punct de vedere al materialelor folosite, putem distinge cele mai puțin confortabile așa-numitele „sârme”, corzi mai confortabile, moi (corzi de poliester), sintetice. Printre cele mai confortabile, dar și foarte scumpe, includem corzile naturale, care în același timp sunt și cele mai puțin rezistente. Din punct de vedere al construcției, putem distinge corzile monofilament și multifilament (multifibră - foarte confortabile, cu un echilibru bun între durabilitate și jucabilitate). Între aceste extreme există diferite variații: de la un miez cu un singur înveliș, cu acoperire multiplă cu înveliș exterior în formă suplimentară, până la utilizarea de materiale diferite în aceeași coardă.
Tensiunea corzilor
Tensiunea corzilor este importantă în ceea ce privește controlul și forța de impact, flexibilitatea și durabilitatea corzilor. Reducerea tensiunii corzii face ca coarda să absoarbă mai bine vibrațiile, să devină mai flexibilă. Se creează un „efect de trambulină”, care în același timp crește puterea de impact și reduce controlul. Creșterea rezistenței provoacă reacții inverse.
Diametrul corzilor
Diametrul corzilor afectează în mod deosebit rezistența și elasticitatea corzii. Se determină în milimetri și este între 1,05 și 1,4 mm.
Proprietățile corzii în ceea ce privește grosimea:
1. Cu cât coarda este mai groasă, cu atât rezistența este mai mare, în detrimentul puterii, controlului, senzației și confortului.
2. Coarda mai subțire oferă confort, senzație, control, absorbție a vibrațiilor negative și putere de impact mai bune.
Jucătorii cărora le plac loviturile cu spin ar trebui să folosească corzi mai subțiri, deoarece cu cât coarda este mai subțire, cu atât este mai ușor să rotiți mingea. De menționat că la alegerea grosimii corzii trebuie luat în considerare numărul de corzi (dispunerea corzilor), deoarece la un tipar mai dens de racordaj vor fi mai bune corzile mai subțiri.
Jucabilitatea și durabilitatea corzilor.
Multe companii folosesc denumiri de jucabilitate și durabilitate. Din păcate – cu cât coarda este mai „jucabilă” (mai flexibilă, mai confortabilă, cu o dinamică bună), cu atât este mai puțin rezistentă. Cea mai mare durabilitate a „sârmelor” monolitice, cele groase au cea mai mare durabilitate. Multifilamentul subțire și corzile naturale au cea mai mare „jucabilitate”. Toate corzile disponibile în prezent pe piață sunt o combinație a acestor doi parametri și, în același timp, un compromis între jucabilitate și durabilitate. Nu există pe piață nicio coardă care să fie completă în ceea ce privește jucabilitatea și durabilitatea.
Reguli de urmat la configurarea unei corzi noi
1. Corzile mai subțiri facilitează spinul.
2. Corzile mai moi absorb vibrațiile mai bine decât corzile dure.
3. Corzile mai subțiri sau mai flexibile vă oferă o minge mai rapidă.
4. La un cordaj mai dens, corzile mai subțiri vor fi mai bune.
5. Pentru capuri de rachetă mai mici este mai bine să alegi corzi mai subțiri.
6. La un cadru dur nu sunt recomandabile corzile foarte dure și groase.
7. Corzile embosate (cu asperități) conferă mingii o rotație mai mare.
8. Corzile tari, dintr-o singură fibră, cresc durabilitatea.
9. Corzile multifilament sunt mai confortabile, dar mai puțin rezistente.
10. Corzile flexibile oferă o accelerație mai bună decât o coardă dură.
11. Modelul dens de coardă de ex. 18/20 va crește controlul, dar va reduce dinamica și rotația loviturii.
12. Modele rare de corzi de ex. 16/19 va crește dinamica, forța de impact și rotația mingii, dar cu prețul unui control mai scăzut.
13. Un cap de rachetă mai mare va ajuta la creșterea dinamicii și rotației mingii cu prețul scăderii controlului asupra acesteia.
14. Tensiunea mai mare a corzilor oferă mai mult control asupra mingii, dar scade puterea, dinamica și rotația. Tensiunea mai mare a corzilor scade, de asemenea, confortul jocului.
15. Tensiunea mai slabă a corzilor scade controlul asupra mingii. În schimb, obținem o dinamică și o rotație mai bune, deoarece mingea se află pe corzi mai mult timp și „mușcă” mai mult în rachetă.
16. Coarda mai subțire va avea un efect pozitiv asupra sănătății jucătorilor, deoarece va absorbi mai multe vibrații. Cu toate acestea, coarda subțire are o durabilitate scăzută.
17. Coarda mai groasă va crește durabilitatea.
18. Modelele de corzi flexibile ne vor ajuta să obținem un confort sporit la joc, important pentru persoanele care au „cotul jucătorului de tenis” sau cu probleme cu umărul. Vom obține, de asemenea, o dinamică și o rotație mai mari, dar cu costul durabilității corzii.
19. Tensiunea rigidă a corzilor îți va permite să obți o durabilitate mai mare în detrimentul dinamicii și confortului jocului.